På leting etter hytter og gapahuk langs Bergsskardet

          

 

    

 
Turen fra Berg på Byneset, opp til Marka ved Skjellbreia, er en av klassikerne i Bymarka. Og en av de eldste ferdselsveiene. I dag er Bergsskardet en flott tursti som kan anbefales både på føtter og sykkel, selv om det til tider er bratt her. 

      

Gapahuken Bjørnaråsen

For å gjøre turen litt mer spennende hadde jeg og turfølget bestemt oss for å oppsøke flere av de mange gapahukene og hyttene som er tilgjengelig for turgåere langs veien. Etter å ha rotet litt rundt i marka fant vi alle sammen. Både gapahukene Snillet og Bjørnaråsen, og de åpne hyttene Pynten og Dørstokkbu.

    

Dørstokkbu og Pynten er to hytter som ligger godt gjemt sørvest i Bymarka.

De to sistnevne er blant markas hemmeligheter, godt gjemt inne i skogen. Og i god avstand fra de andre populære turveiene i Bymarka. De som eier dem synes det er greit med besøk her, bare det ikke blir for mye. Vi skrev oss inn i hyttebøkene begge steder, og utifra hvor mange som hadde skrevet seg inn her før oss, var det tydelig at det ikke er så mange som finner veien til hyttene som ligger nær hverandre, 2 km vest for Skjellbreia. Hyttene har tidligere vært brukt som hvilehytter i forbindelse med skogsdrift.

Turen tok 5 1/2 time i flott vær. Vi valgte en annen rute tilbake, og endte opp øst for Heisjøen, og kom ned på Spongdalsvegen ved Søre Oppland. Noe som førte til at vi måtte traske langs veien 800 meter før vi var tilbake ved bilen på Berg bedehus.

Jeg legger ved kart som viser hvor vi gikk.


    

     Jon Arne Madsø