En forsmak på vinteren ved Solemsåsen

   

  

   

 

Jeg forsøker å få til en tur i Bymarka hver uke og jeg liker å oppsøke nye steder på hver tur. I sommer har det vært mange turer på Byneset og Leinstrand og kanskje ikke så mange på Byåsensiden av marka. Det ønsket jeg å gjøre noe med i dag, fredag 15. oktober. 

Valget falt da på Solemsåsen, da det er en topp jeg forbinder med denne siden av marka og som jeg vet mange byåsinger har et nært forhold til. Litt av årsaken til at jeg ønsket å besøke området var også at Kristian Kvikne hadde tipset meg om at det fantes pytter her som jeg kunne ta med i "samlingen min". 

Solemsåsen ligger i nærheten av Lian restaurant

I luftlinje ligger Solemsåsen under en kilometer fra Lian restaurant. Det er flere veier man kan gå for å komme hit. Jeg valgte å gå opp Lianhaugen, og deretter følge Johannes Lyngs veg til enden. Jeg gikk deretter i en bue forbi husene som ligger her (hvorfor ligger det bolighus her?) og kom inn på myrene ved Solemsåsen fra vest.

Myrene ved Solemsåsen i flott høststemning, med Geitfjellet i bakgrunnen.

Akkurat da jeg kom inn på myrene skinte sola fra en blå himmel, og jeg hadde fin utsikt opp mot Geitfjellet. Men innen jeg kom fram til toppen av Solemåsen sluddet det sidelengs. Å stå der og ta bilder var en kald opplevelse. Men jeg fikk tatt et fint stemningsbilde som viste snøen som dalte ned i forgrunnen, med Lerkendal og Moholt i bakgrunnen. Etter å ha vandret rundt på Bynessiden av marka og sett alle gapahukene som er satt opp der ble jeg nesten litt overrasket over at det ikke stod en benk eller et lite skjul som folk kan slappe av ved. Utsikten utover byen var også begrenset pga. alle trærne som dekket for.

Jeg følte at vinteren var på vei da jeg stod på Solemsåsen

Etter Solemsåsen fortsatte jeg nordvestover for å finne fram til to mindre "putter" (som Kristian Kvikne ville sagt det) som ligger i nærheten. Den ene ligger like ved driftsveien som er merket med Lianvegen på kartet. Puttene var fine, men å skulle brukt dem som utgangspunkt for nok en bok om Bymarka og vannene der, tror jeg ville blitt vanskelig. I stedet blir de med i en oversikt over 50 vann i marka som ikke har fått navn.

     

To putter som ligger nordvest for Solemsåsen

Et medlem på Bymarkas Facebook-side mente en putt som ligger langs lysløypa like ved Baklia burde vært med i boka. Jeg har passert her tidligere på sommers tid uten å legge merke til den, men jeg fant ut at jeg ikke var lengre unna enn at jeg kunne ta en innom her også når jeg først var på "vannjakt". Fra driftsveien går det en fin sti rett ned til Baklia, så det tok ikke lang tid å komme seg dit. Som ventet viste det seg at putten ikke var stor. Det var en grøft som gikk langs stien som var blitt fylt med vann pga. dårlig drenering. For turen sin del var det likevel helt greit å dra hit og ta et bilde. 

      

Fra Baklia går det en fin sti rett bort til Lian, der det er lagt klopper i mange av de bløte partiene. Det var godt å komme tilbake til bilen slik at jeg fikk varmet meg. For selv om jeg hadde på meg greit med klær er det slitsomt og kaldt å gå i sludd og regn i flere timer. I hvert fall når man prøver å ta litt bilder innimellom. Neste gang jeg er i området er det nok med ski på beina.

  

Det var frisk i marka fredag 15. oktober

      

    Jon Arne Madsø